Харчування дітей в ДНЗ здійснюється у відповідності до вимог законодавства України
Забезпечується дотримання санітарно-гігієнічних вимог згідно ст. 17 Закону України «Про забезпечення санепідблагополуччя.
Неухильно виконується робота по запобіганню спалахів інфекційних захворювань та харчових отруєнь.
Регулярно проводиться профілактика йодної недостатності серед дітей шляхом вживання в їжу йодованої солі.
У закладі встановлено доцільний режим харчування, наявні меню-вивіски (про денне меню), графіки видачі їжі, добові проби, призначені відповідальні особи за організацію харчування, ведеться контроль за дотриманням правил організації харчування з боку медперсоналу та адміністрації.
Наявні картотеки страв, орієнтовні чотиритижневі, сезоні меню, затверджені СЕС, щоденні меню-розкладки, котрі відповідають картотекам страв. В ЗДО організоване триразове харчування.
Відповідно до вимог організовано питний режим.
.
Питання харчування дітей, всі його аспекти тримаються під постійним контролем директором, старшою медичною сестрою, комірником..
Ведеться медичний контроль за технологією приготування страв, про що робляться відповідні записи.
В закладі проводиться відповідна робота з набуття культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі (користування столовими приборами, чергування у групі, сервірування столів і прибирання використаного посуду). Належна увага приділяється культурі прийому їжі.
Під постійним контролем видача їжі з кухні та отримання її помічниками вихователів. Графік роздачі їжі розміщено на вході до харчоблоку. Ведеться контроль наявності сертифікатів на продукти, які завозяться.
Питання організації харчування в ЗДО виносяться на розгляд засідань ради по харчуванню, виробничих нарад та загальносадкові батьківські конференції.
Нормативно-правове та методичне забезпечення організації харчування у ЗДО
Закон
ЗАКОНИ УКРАЇНИ
Про освіту, від 05.09.2017 № 2145-VIII (зі змінами)
Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, редакція від 01.06.2000 № 1768-III (зі змінами)
Про дитяче харчування, редакція від 14.09.2006 № 142-V (зі змінами)
ПОСТАНОВИ
НАКАЗИ
Наказ Міністерствааграрної політикита продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)»: Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 08.08.2019 № 446
ЛИСТИ
Міністерства освіти і науки України від 22.01.2021 №1/9-50 «Щодо безкоштовного харчування дітей в закладах дошкільної освіти, які мають статус дитини: яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів , або з числа внутрішньо переміщених осіб»
України Що таке НАССР?
Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Система НАССР:
1. Стосується лише безпечності харчових продуктів і не стосується їх якості.
2. Запобіжний інструмент контролю за небезпечними факторами.
3. Не гарантує безпечності харчових продуктів, а лише зменшує ризик виникнення випадків щодо загрози їх безпечності.
4. Не автономна програма. Її основа — це система заходів контролю, що складається з програм-передумов, які потрібно запровадити й належно підтримувати. Контроль за реалізацією вимог чинного законодавства щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, покладено на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
5. Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, затвердило Мінагрополітики наказом від 01.10.2012 № 590 (далі — Вимоги).

Перший невідомий для закладів освіти шлях — реєстрацію харчоблоків закладів як операторів ринку — пройдено. Нагадуємо, що суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється первинне виробництво, виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів, набуває статусу оператора ринку.Харчоблоки закладів освіти є операторами ринку харчових продуктів і підлягають державній реєстрації. Чи складати освітню програму? Процедуру державної реєстрації потужностей визначено Порядком проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам, затвердженим наказом Мінагрополітики від 10.02.2016 №39. Окрім поняття «якість», існує поняття«безпечність».
Саме воно є ключовим у системі, призначеній для управління ризиками у галузі виробництва харчової продукції, тобто HACCP. Заклади дошкільної освіти мають з20вересня2019року впровадити систему НАССР, адже операторів ринку зобов’язано розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи НАССР (ст.20 Закону). Що таке система НАССР Міжнародна системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (англ. HACCP—Hazard Analysis and Critical Control Points)— система, яка ідентифікує,оцінює та контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Іншими словами— це аналіз ризиків і контролю критичних точок. Система НАССР: 1. Стосується лише безпечності харчових продуктів і не стосується їх якості. 2. Запобіжний інструмент контролю за небезпечними факторами. 3. Не гарантує безпечності харчових продуктів, а лише зменшує ризик виникнення випадків щодо загрози їх безпечності. 4. Не автономна програма. Її основа— це система заходів контролю, що складається з програм-передумов, які потрібно запровадити й належно підтримувати. Контроль за реалізацією вимог чинного законодавства щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, покладено на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, затвердило Мінагрополітики наказом від 01.10.2012 №590 (далі— Вимоги).
Про програми-передумови НАССР
Для ефективного функціонування системи безпечності харчових продуктів та контролю за небезпечними факторами заклади освіти перед застосуванням системи НАССР мають розробити, задокументувати й впровадитипрограми-передумови. Сфера застосування програм-передумов охоплює усі потенційні загрози безпечності. Програма-передумова— основні умови безпечності харчових продуктів та діяльність, необхідні для підтримання гігієни навколишнього середовища у всьому харчовому ланцюгу і придатні для виробництва та постачання безпечних кінцевих продуктів і безпечних харчових продуктів для споживання людиною, а також поводження з ними. Мета програми-передумови— зменшення ризику перехресного забруднення шляхом належного планування та організації потоків руху неперероблених, частково перероблених та перероблених харчових продуктів, допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів і матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, персоналу так, щоб вони не несли загрозу безпечності продуктів. Заклади освіти мають запровадити програми-передумови з урахуванням асортименту харчових продуктів, технологічних процесів і специфіки роботи харчоблоків. Для закладів освіти уже стало звичним виконувати норми документів: Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН, МОЗ від 17.04.2006 №298/227 (далі— Інструкція); Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого наказом МОЗ від 24.03.2016 №234 (далі— Санітарний регламент); Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом МОЗ, МОН від 01.06.2005 №242/329 (далі— Порядок).
Нормативно-законодавча база